Brusel
30. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) v piatok schválila nové
chránené označenie pôvodu (CHOP) pre produkt zo Slovenska "Bardejovský
med / Med z Bardejova" vyrábaný v horskej oblasti Čergov. Informuje o
tom spravodajca TASR.
Med sa vyrába v oblasti pokrytej zmiešanými lesmi, ktoré tvoria najmä
buky, jedle, smreky a lipy. V tomto regióne sa už oddávna darí včele
medonosnej, ktorá je prispôsobená miestnym klimatickým podmienkam a
zberu medovice, uviedla EK.
Bardejovský med sa vyrába v stabilných úľoch vo včelíne alebo v
prevozných úľoch. Včelári ho zberajú tradičným remeselným spôsobom,
pričom špecifickosť spočíva vo výbere miesta včelínu, spôsobu získavania
a vytáčania, ako aj v zásadách skladovania a stáčania medu.
Špecifikum "Bardejovského medu / Medu z Bardejova" spočíva najmä v tom,
že lipový aj medovicový med obsahuje aj jedľovú medovicu, ktorá
ovplyvňuje farbu od tmavohnedej až po čiernu a dodáva im veľmi príjemnú
chuť.
Zoznam chránených poľnohospodárskych produktov z členských krajín EÚ má
už 1593 položiek, z toho 24 zo Slovenska. EK v tomto roku ako nové
chránené označenie pôvodu zaregistrovala Hrušovský lepník (slaný alebo
sladký koláč z kysnutého chlebovo-zemiakového cesta) a na schválenie
registrácie čaká Tokajské víno zo slovenskej oblasti Tokaja. Vlani
zaregistrovala Trnavský slad z jačmeňa svetlého plzenského typu určený
najmä na výrobu piva.
0